Teknologiat ja materiaalit
Teknologia ja materiaalit pääkuva
Teknologiat ja materiaalit kasvun mahdollistajina
Teknologiat ja materiaalit kasvun mahdollistajina
Teknologiat ja materiaalit on teknologiateollisuuteen painottuva yritysvetoinen kokonaisuus. Elinkeinoelämän osaamista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa täydentävät yliopiston, ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston koulutusalat sekä tutkimus- ja testausympäristöt.
Keskeisiä kansainvälisiä kumppanuusverkostoja Pohjois-Karjalalle ovat ns. älykkään erikoistumisen kumppanuudet. Aktiivinen mukanaolo eri verkostoissa edistää Pohjois-Karjalan tunnettavuutta ja tekee toimijoista houkuttelevan yhteistyökumppanin kansainvälisellä tasolla.
Teknologiat ja materiaalit accordion
Fotoniikalla eli valotieteellä tarkoitetaan valon tuottamista, käsittelyä ja tarkkailemista. Valoa on näkyvä valo, auringosta tuleva näkymätön ultraviolettisäteily sekä lämpösäteily eli infrapunasäteily.
Fotoniikka on mahdollistava teknologia, jonka hyödyntämiseen on rajattomat mahdollisuudet. Sitä käytetään esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa, energia-alalla ja lääketeollisuudessa. Fotoniikka on mukana kaikessa lasereista, LEDeistä ja aurinkopaneeleista syöpähoitoihin ja elintarviketurvallisuuteen.
Osaamisalamme
Fotoniikan osaamisalojamme ovat kansainvälinen tieteellinen tutkimus, teknologiasovellukset sekä kaupallistetut ratkaisut. Joensuussa on mahdollisuus opiskella fotoniikkaa toiselta asteelta tohtoritutkintoon saakka.
TKI-asiantuntijamme
Pohjois-Karjalassa sijaitsevat fotoniikka-alan yritykset sekä fotoniikan koulutus- ja kehitysorganisaatiot muodostavat yhdessä vahvan keskittymän. Joensuuhun on rakenteilla fotoniikkaan keskittyvä Photonics Business and Research Center.
- Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutti
- Itä-Suomen yliopiston fotoniikan maisteri- ja tohtoriohjelmat
- Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivaohjelma (PREIN)
- Business Joensuu
Verkostomme
Pohjois-Karjala vetää Photonics Finland -verkostoa, joka kokoaa yhteen Suomen fotoniikka-alan yritykset ja tutkimuslaitokset. Ainutlaatuinen verkosto toimii sekä fotoniikan akateemisena seurana että fotoniikan yritysten klusteriorganisaationa. Fotoniikan asiantuntijamme ovat aktiivisia myös erilaisissa kansainvälisissä verkostoissa:
- Photonics Finland
- European Optical Society
- European Photonics Alliance – Euroopan älykkään erikoistumisen kumppanuusverkosto
- The European Technology Platform Photonics21
- Global Photonics Alliance
- International Commission for Optics
- SPIE – the international society for optics and photonics
- Kansalliset ja kansainväliset projektit
Tarkkuustekniikkaa hyödynnetään monimutkaisten tuotteiden, koneiden, työkalujen ja välineiden suunnittelussa ja valmistuksessa, kun osien on oltava kooltaan ja muodoltaan täsmälleen oikeita. Sitä hyödynnetään, kun tarvitaan erityisen tarkkaa mittaamista tai pinnan laadun on oltava äärimmäisen tarkasti toteutettu. Tarkkuustekniikan avulla valmistetaan ja testataan kaikenkokoisia elementtejä.
Tarkkuustekniikan erityisosaaminen palvelee Pohjois-Karjalassa erityisesti vahvaa muovi- ja metalliteollisuuden klusteria. Tarkkuustekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi metsätyökoneissa, lukituslaitteissa, optiikassa, muovituotteissa, mittalaitteissa ja diagnostiikkalaitteissa. Tarkkuustekniikan palveluita ovat mm. energiatehokkaat valaistusratkaisut, suurnopeus- ja nanotarkkuusluokan työstö sekä erilaiset mittausteknologiat.
Osaamisalamme
Tarkkuustekniikan erityisosaamistamme on tarkkuustyöstöosaaminen optisten ja mekaanisten komponenttien valmistuksessa.
TKI-asiantuntijamme
Joensuussa sijaitseva Karelia-ammattikorkeakoulun tarkkuustekniikan laboratorio on kone- ja laitekannaltaan valtakunnallisesti ainutlaatuinen. Tarkkuustyöstölaitteilla valmistetaan optisia ja mekaanisia komponentteja tiiviissä yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa sekä tieteellisen tutkimuksen että teollisuuden tarpeisiin. Laboratoriota hyödynnetään tutkimuksessa, koulutuksessa ja tuotekehityksessä.
Verkostomme
- Public–Private Partnership (PPP) alueen yritysten ja koulutusorganisaatioiden välillä
- Fotoniikan sekä materiaaliteknologioiden tuotekehityksen soveltava tutkimusyhteistyö korkeakoulujen välillä
- Kansalliset ja kansainväliset projektit
Suomalaisen kaivannaisteollisuuden juuret ovat Outokummussa, Pohjois-Karjalassa. Outokumpu Mining Camp on kehittyvä kansainvälinen osaamiskeskittymämme, joka tarjoaa palveluja kaivosteollisuudelle. Osaamisemme ytimessä on Outokummussa sijaitseva GTK Mintec ja sen maailmanluokassa ainutlaatuiset palvelut: koetehdas sekä rikastustekniikan ja mineralogian tutkimuslaboratoriot.
GTK Mintecin koetehtaan ja laboratorioiden tehtävä on kehittää uutta osaamista mineraalien jauhatus- ja rikastusprosesseihin sekä tuottaa tutkimuspalveluja teollisuuden tarpeisiin. Tutkimusyksikön tärkeimmät asiakkaat ovat kaivos-, kemian- ja metalliteollisuus. GTK Mintecin palvelut kattavat koko mineraalien tuotantoprosessin.
Tutkimusyksikkö palvelee myös kiertotaloudelle keskeisten ratkaisujen kehittämisessä. Samat prosessit, joita hyödynnetään mineraalien erottamiseen, soveltuvat myös esimerkiksi kierrätyskelpoisten metallien erottamiseen erilaisista teollisuuden jäte- ja sivuvirroista.
Osaamisalamme
Kaivannaisteollisuuden erityisosaamistamme ovat kivi- ja kaivannaisalaa palveleva analytiikka ja prosessointiosaaminen.
TKI-asiantuntijamme
- GTK Mintec, Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun koetehdas ja sen yhteydessä toimivat rikastustekniikan ja mineralogian laboratoriot
- Outokummun teollisuuskylä
- Business Joensuu
Verkostomme
- S3 Mining Industry and Global Value Chains – Älykkään erikoistumisen kumppanuusverkosto
- S3 Advanced Materials for Batteries - Älykkään erikoistumisen kumppanuusverkosto
- REMIX – Smart and Green Mining Regions of EU
- Kansalliset ja kansainväliset projektit
Julkaisut
OECD Mining Regions and Cities Case Study / Outokumpu and North Karelia Finland
Kemian alan materiaaliosaamisemme tarjoaa korkean teknologian näkökulman erilaisiin tuote- ja palveluratkaisuihin monilla toimialoilla kuten esimerkiksi metsäteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Yliopistollinen perustutkimus muodostaa vahvan osaamispohjan innovaatiotoiminnalle. Yliopiston kemian laitos toimii aktiivisesti yritysrajapinnassa.
Osaamisalamme
Kemian materiaaliosaamistamme ovat mm. toiminnallisten materiaalien tieteellinen tutkimus, biomateriaalien analytiikka, ympäristökatalyysi sekä laskennallinen materiaalitutkimus. Yliopistolla on huippuluokan massaspektroskopian infrastruktuuri ja osaaminen kiinteiden materiaalien ja nesteiden kemialliseen karakterisointiin.
TKI-asiantuntijamme
Verkostomme
- Biobased Industries Consortium BIC
- EU FT-ICR MS -verkosto (European Network of Fourier-Transform Ion-Cyclotron-Resonance Mass Spectrometry Centers)
- Kansalliset ja kansainväliset projektit
Pohjois-Karjalan perinteisesti vahva metalli-, kone- ja laiterakennusklusteri on teollisuuden yksi kivijalka, jossa käynnissä oleva teollinen uudistuminen tarkoittaa mm. automaatio-, robotiikka- ja konenäkösovellusten ja muiden teknologioiden hyödyntämistä. Pohjois-Karjalan vahvuuksia ovat mm. metsäkoneisiin, logistiikkaan ja turvallisuuteen liittyvät ratkaisut.
Osaamisalamme
Metalli- ja konepajatuotteiden erityisosaamistamme ovat metallituotteiden suunnitteluosaaminen sekä valmistusprosessit ja -teknologiat.
TKI-asiantuntijamme
- Riverian kone-, metalli- ja muovialan asiantuntijat
- Karelia-ammattikorkeakoulun kone- ja tuotantotekniikan asiantuntijat
- Karelia-ammattikorkeakoulun tarkkuustekniikan asiantuntijat
Verkostomme
- Kansalliset ja kansainväliset projektit
Pohjois-Karjalassa on alueen kokoon suhteutettuna vahva ja monipuolinen ICT-klusteri, jonka innovaatiot pääsevät heti käyttöön mm. metsäbiotalouden, fotoniikan sekä metalli- ja muoviteollisuuden yrityksissä. Uudet visualisointiteknologiat – kuten VR, AR ja 3D-visualisoinnit – avaavat mahdollisuuksia luovien alojen, ICT-yritysten ja perinteisen teollisuuden yhteistyölle.
Osaamisalamme
ICT-sovelluksien erityisosaamistamme ovat digitaaliset ratkaisut tuotteissa, palveluissa ja prosesseissa sekä virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) ratkaisut.
TKI-asiantuntijamme
- Itä- Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos
- Itä-Suomen yliopiston VR-laboratorio
- Itä-Suomen yliopiston Sma4tLab
Verkostomme
- Kansalliset ja kansainväliset projektit
Tutustu Pohjois-Karjalan teknologiaosaamiseen
Tutustu pohjoiskarjalaiseen teknologiateollisuuden osaamiseen
Kelluu video
Tiesitkö, että Pohjois-Karjalaan rakentuu ilmalaivatehdas?
Kelluu video
ICT video
Tiesitkö, että Joensuun seudulla noin sata ICT-alan yritystä työllistää yli tuhat asiantuntijaa?
John Deere video
Tiesitkö, että maailman suurin metsäkonevalmistaja John Deere tehtailee koneitaan Joensuussa?
Fotoniikan koulutuspolun video
Yrityslähtöistä fotoniikan koulutusta kaikille koulutusasteille
Fotoniikka video
Tiesitkö, että Pohjois-Karjalassa ollaan maailman huippuja fotoniikassa?
linkkilista teknologiat ja materiaalit
Yhteystiedot
Ota yhteyttä
